Arbeidsmiljøsenteret inviterer til foredrag om emosjonelt arbeid på Verdens arbeidsmiljødag 28. april

07 april 2025

Informasjon om foredraget

Vi i Arbeidsmiljøsenteret markerer Verdens arbeidsmiljødag mandag 28. april og inviterer alle interesserte til foredrag om emosjonelt arbeid kl. 13.-15.

Foredragsholder er daglig leder av Arbeidsmiljøsenteret, Sigrid Engen. Hun har lang erfaring i arbeid med emosjonelt og relasjonelt arbeid i praksis.

Foredraget er gratis for medlemmer av Arbeidsmiljøsenteret, og for ikke-medlemmer koster det en symbolsk hundrelapp. Det blir servert kaffe og te samt litt å knaske på tilknyttet foredraget.

Det er mange arbeidsplasser som står i situasjoner som kan oppleves som emosjonelt og relasjonelt belastende. Det betyr ikke at vi nødvendigvis kan fjerne eksponeringsfaktoren, men bedrifter må jobbe organisatorisk på en slik måte at ansatte ikke blir syke av det. Hva sier forskningen om temaet og hvordan håndtere dette i praksis? Meld deg på foredraget om emosjonelt arbeid her!


Emosjonelt arbeid – en glede i hverdagen?

Har du noen gang tenkt at når du jobber med mennesker, bruker du følelsesuttrykket ditt som et verktøy?

De aller fleste arbeidstakere kommer i løpet av sin arbeidshverdag i kontakt med andre mennesker, enten som kunder, elever, pasienter eller som samarbeidspartnere. I noen yrker er arbeidstakere naturlig mer eksponert for kontakt med andre mennesker- enten fordi du tilfeldigvis kommer borti andre eller at dine arbeidsoppgaver inneholder at du skal være i kontakt med andre. Eksempler på dette er mange og spennet er stort, men for å tydeliggjøre hvem dette kan være, så kan det være resepsjonisten som tar imot både telefoner og besøkende, butikkmedarbeideren som skal hjelpe kundene, helsefagarbeideren som jobber med å hjelpe mennesker eller pedagogen som jobber med barn. Om du, i tillegg til dine praktiske arbeidsoppgaver, benytter ditt eget følelsesuttrykk og evne til relasjon som verktøy for å gjennomføre dine arbeidsoppgaver, kan vi med høy sannsynlighet si at du har et emosjonelt arbeid.

Men hva er emosjonelt arbeid?

Emosjonelt arbeid er når du har arbeid som innebærer direkte kontakt med kunder/klienter/pasienter/elever/ansatte du er leder for osv. Der jobben din krever smil, høflighet, empati, engasjement og er helt uavhengig av dine egne følelser som du gjerne må holde tilbake. Svitsjingen av følelsesuttrykket ditt må ofte skje øyeblikkelig da situasjonene fort endrer seg. For de fleste som jobber for og med mennesker, oppleves dette som svært givende. Det å få utgjøre en forskjell for noen, oppleves som viktig. Dette er ofte grunnen til at de har valgt yrket.

Til tross for at det for de fleste opplever sine emosjonelle arbeidsoppgaver som både er givende og meningsfullt, har forskere og arbeidsmiljøaktører i større grad i løpet av de siste årene rettet blikket mot de usynlige risikoene arbeidstakerne kan være utsatt for ved å benytte egne følelser i arbeidet. Noe av utfordringen i slike yrker er at situasjonene ikke utgjør en umiddelbar fare for ansattes helse og dermed ikke er så lett å oppdage. Dette kan være en helseskade som kommer snikende over tid om ikke bedriftene har organisert seg på en slik måte at de kan motvirke dette. Det blir litt som ved en sko som gnager litt. Vi legger ikke helt merke til det, så lenge foten er varm. Når vi tar den av, er det ei skikkelig blemme der.

Står de ansatte i denne «spagaten» for lenge, uten å kunne få utrykke eller få pauser fra å bruke sine egne følelser, kalles dette emosjonell dissonans. Emosjonell dissonans er en risikofaktor i forhold til det psykososiale arbeidsmiljøet, og blir det ikke tatt på alvor og satt inn aktuelle tiltak, kan dette føre til økt sykefravær og slitasje for den enkelte arbeidstaker.

Men, det er gode muligheter for bedrifter å jobbe forebyggende med disse risikoforholdene. På Verdens arbeidsmiljødag 28. april har du nå mulighet til å bli med på et 2 timers foredrag og refleksjoner i plenum om emosjonelt arbeid, og hvordan bedrifter kan jobbe forebyggende med både eksponeringer, reaksjoner og rett og slett få et bedre bilde på hva emosjonelt arbeid er.

Arbeidsmiljøsenteret ønsker alle velkommen til foredrag på Verdens arbeidsmiljødag 28.april!
Tid: kl. 13:00-15:00 Sted: Schweigaardgate 14. – Auditorium Oslo/Adam og Eva Auditoriet (i samme bygg som bustterminalen og Galleri Oslo). Meld deg på her!

Om Arbeidsmiljøsenteret

Arbeidsmiljøsenteret er en ideell organisasjon som skal fremme et best mulig arbeidsmiljø i norske virksomheter. Arbeidsmiljøsenteret er bygd opp som en medlemsorganisasjon, med både offentlige og private virksomheter som medlemmer. Vi har 85 års erfaring med arbeid for helse, miljø og sikkerhet i norsk arbeidsliv. Senteret ble etablert så tidlig som 1936, og har som filosofi å jobbe med, og for, alle parter i arbeidslivet, for å fremme samarbeid mellom partene og godt arbeidsmiljø i virksomhetene. Les mer om medlemskap her.

Vi holder blant annet det lovpålagte 40-timers kurset for verneombud og medlemmer av AMU - Grunnopplæring i arbeidsmiljø (ofte kalt verneombudskurs), kurs i Hovedverneombudets rolle og oppgave, Arbeid i Arbeidsmiljøutvalg (AMU) og HMS-rådgiverskolen. Alle våre kurs kan arrangeres som bedriftsintern opplæring. Vi tilrettelegger og skreddersyr opplæringen i samarbeid med din virksomhet, slik at tema og problemstillinger samsvarer med virksomhetens behov. Arbeidsmiljøsenterets konsulenter kan også leies inn som foredragsholdere. Alle kurs kan gjennomføres på engelsk og tysk.

Vi har lang erfaring med å bistå virksomheter med konfliktløsning, arbeidsmiljø- og organisasjonsutvikling. Vi tilbyr blant annet arbeidsmiljøkartlegginger, konfliktforebygging, lederopplæring og -veiledning, medarbeiderundersøkelse, risikovurdering og risikostyring og utarbeidelse av rutiner og HMS-system.

Ta kontakt på post@arbeidsmiljo.no for mer info eller et uforpliktende tilbud! Les mer om oss og se oversikt over våre åpne kurs på arbeidsmiljo.no